Brioche duona

02/14/2022
Ją iškepusi džiūgavau kaip vaikas. Seniai norėjau, bet duoną prisijaukinti sudėtingas reikalas ir man rodos, ją turi kepti, kai esi labai atsipalaidavęs, nes duona jaučia. 

Labai patariu išsikepti šią duoną, nes ji ne eilinis batonas. Ji tokio tobulo skonio, o ir derinių su ja tokių gerų yra! 


Reikės:

°125 ml pieno

°7 kiaušiniai

°4 šaukštai cukraus

°žiupsnelis druskos

°15 g sausų mielių

°250 g sviesto

°500 g kvietinių miltų


Ruošiame: sausas mieles su vienu šaukštu cukraus užpilame šiltu pienu. Uždengiame sausu rankšluosčiu ir paliekame 5-10 min, kol mielės sureaguos ir suputos. Tuomet suberiame likusį cukrų. Naudojame mikserį arba dar geriau virtuvinį kombainą. Išplakame. Įmušame 5 kiaušinius ir 1 trynį. Išplakame. Druską sumaišome su miltais ir plakant beriame į bendrą masę. Tuomet po truputį nuolat maišant dedame kambario temperatūros sviestą. Paruoštą tešlą uždengiame sausu rankšluosčiu ir laikome kambario temperatūroje 2 valandas kol pakils. Tuomet ant miltais pabarstyto paviršiaus ją minkome - iš pradžių kraštus dedant į vidurį, o tuomet darbuojamės abiem rankom bent jau 15 minučių. Vėl uždengiame sausu rankšluosčiu ir laikome per naktį ( 10 valandų) šaldytuve. Tuomet dar kartą minkome apie 15 minučių. Tešlą padaliname į dvi dalis, o tas dalis į 3. Iš 3 dalių iškočiojame "kasas". Ne plonas. Ilgio tokio, kokio Jūsų kepimo forma. Supiname kasą, galus užspaudus. Pynę dedame į kepimo formą, kurią ištepėme sviestu ir apibarstėme miltais. Uždengiame sausu rankšluosčiu ir palaukiame dar valandą, kol pynė pakils. Tuomet aptepame kiaušinio plakiniu ir šauname į 160° temperatūros orkaitę 45-ioms minutėms. Visą šią eigą pakartojame, nes iš šio recepto normos gaunasi 2 kepalėliai.